Fachjan: "De sector is meer dan productie!"
21 november 2018
Een kas van wel 16 meter hoog, prachtige tropische planten die je meenemen naar verre oorden en een man die weet waar hij over praat. We zijn op bezoek bij Fachjan Project Plants. Oud ondernemer en Project Manager Kees Janssen vertelt ons met passie waarom De Groene Agenda van Royal FloraHolland belangrijk is voor de sector: kwekers, klanten en consumenten.
De planten van Fachjan zijn te vinden onder andere in dierentuin Blijdorp, gemeentehuis Westland, maar ook verder van huis zoals een tropisch zwembad in Duitsland, Roemenië en volgend jaar ook in Polen. Maar daarnaast investeert Kees in De Groene Agenda, niet voor zichzelf maar voor de toekomst van de sierteeltsector. "Het is een manier om onze sector te promoten. De onderzoeken die we in samenwerking met de universiteiten doen zijn daarbij heel belangrijk. De resultaten van deze onderzoeken zijn nodig om anderen te overtuigen van het belang van groen in onze samenleving."
"Het vergroenen gaat veel te langzaam"
Fachjan heeft geparticipeerd in het vergroenen van een collegezaal van de Universiteit van Amsterdam. Bewezen is namelijk, dat de aanwezigheid van bepaalde planten een sterk luchtzuiverende werking hebben en bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de collegezaal. Hierdoor ontstaat een beter leerklimaat, wat een positief effect heeft op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van de studenten.
Ondanks dat het wetenschappelijke bewijs er ligt vindt Kees dat het vergroenen veel te langzaam gaat. "Als we meer samenwerken, onze kennis bundelen en met nog meer wetenschappelijk bewijs komen kunnen we de vergroening van onze maatschappij versnellen. Dan overtuigen we meer ziekenhuizen, meer scholen en meer bedrijven van het positieve effect van groen en stimuleren we op die manier de investeringen in groen", aldus Kees.
Onderhoud van plant essentieel
Kees ondervindt regelmatig dat de planten die hij levert niet de juiste verzorging krijgen. "De kennis is in de sector is niet voldoende, hier moet meer in geïnvesteerd worden. Soms kunnen we de planten nog redden, maar in bepaalde gevallen ook niet. Dit doet mij als kweker pijn maar ik zie ook de gevolgen voor de sector. Bij een negatieve ervaring kost het overredingskracht om mensen toch weer warm te maken om in planten te investeren en als planten er niet goed opstaan geeft dit een negatief effect." Toch weet Kees klanten vaak te overtuigen wel opnieuw te investeren in groen dankzij de factsheets van De Groene Agenda. Deze factsheets zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten die we samen met de universiteit van Wageningen uitvoeren. Dit wetenschappelijke bewijs overtuigt de klanten van het belang van groen.
Benieuwd naar uw mogelijkheden met De Groene Agenda?
Denk aan het rendement voor later en doe ook mee aan De Groene Agenda Heeft u vragen?
Meer weten?
Meld u aan voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Niet meer tonenAanmelden